top of page

Pantheon &Templul tuturor zeilor

Actualizată în: 21 mai 2022


Îmi fuge gândul uneori că Pantheonul nu-i făcut de oameni că Zeii din Olimp l-au plămădit că legământ pentru muritorii de pe pământ.

Pantheon - Templul Tuturor Zeilor o minune a arhitecturii antice, cu o vechime de aproape doua mii de ani, s-a salvat uitării și distrugerii în 608 când a fost convertit într-un lăcaș de cult creștin devenind Santa Maria ad Martyres,iar potrivit legendei papa Bonifacio IV a adus 28 de care pline cu oasele de martiri din catacombele romane pentru ale depune sub confesionar.

Cea dintâi structură a fost edificată de Agripa în secolul I î.h. iar Împaratul Adrian între anii 118-125 la reconstruit în forma cu care îl admirăm astăzi, probabil de arhitectul grec Apolodor din Damasc, se prezintă cu aspectul original antic, mai puțin acoperișul în plăci de bronz aurit ce a fost luat de Împăratul Imperiului de Răsărit Constanti al-II-lea în 663, iar tavanul în casete de bronz din Pronaos și freza de pe Timpanul fațadei în 1625 au fost luate de papa Barberini Urban VIII pentru a reliza Baldachinul din biserisa Sf. Petru în Vatican, fapt memorat cu un pamflet "Quod no facerum barbari, Barberini facerum"- "Ceia ce nu au făcut barbarii, a făcut Barberini".

Rotunda este supranumit de localnici pentru că spațiul intern formează o sfera cu un diametru de 43,3 m, iar unica sursă de lumină este Oculus-ul din cupolă cu un diametru de 9 m, bazamentul are o profunzime de 10 m, coloane din granit roz și griu din Pronaos sunt înalte 14,15 m și au un diametru de 1,48 m, zidul pe care se sprijină calota are o grosime de 8,4 m, iar cupola are la bază o grosime de 5,9 m se subțiază progresiv până la nivelul oculus-ului cu 1,5 m, un bloc de ciment cu o compoziție stratificată menită să decrească din greutate, principiu compensat în interior cu 5 rânduri de 28 de casete, pavimentul în marmură și granit policrom este cel original, prezintă o lejeră înclinare concentrică iar orificiile centrale au rolul de a colecta apa ce intră prin oculus, ușa în bronz este originală, are o înălțime de 7,53 m și lățime de 4,45 m, este încă funcțională.

Pantheonul cunoaște adevărata renaștere în 1520 când marela pictor Raffaelle Sanzio (cunoscut la noi ca Raphael, dar eu nu sunt deacord cu traducerea sau adaptarea numeniu deuarece poate induce confuzie) a decis să fie ingropat aici-mormântul Pictorului Divin - Raffaelle Sanzio este în stânga sub altarul Madonna del Sasso, iar Pietro Bembo, cardinalul- literar i-a dedica epitaful "Ille hoc est Raphael timuit quo sospite vinci rerum magna parens et morirente mori" " aici se odihneste Raphael de care în viață mama natură se temea iar el când a murit simțea că va muri cu el", apoi a devenit loc de veșnicie a celor mai mari artiști: Perin del Vaga, Annibale Carracci,Tadeo Zuccari, Jacopo Barozzo da Vignola, Bardassare Peruzzi, Archangelo Corelli, urmează primii regi ai Italiei Unite: Vittorio Emmanuele II, Umberto I, Regina Margherita di Savoia. Decorul intern este cel original fiind îmbogățit cu monumentele funerale a acestor mari personalități.

De această minune a arhitecturii lumii antice sunt legate câteva curiozități- în duminica de #Rusalii, în Pantheon persoanele prezente au plăcerea de a admira un romantic și antic #ritual, după ceremonia religioasă pin Oculus sunt lăsate să cadă delicate și parfumate petale de trandafir, ca o suavă ploaie de miresme floreale cu un cromatism încântător ce se propune ca una dinte cele mai metaforice reprezentări al coborârii Sfântul Spirit asupra apostolilor pentru ai înzestra cu capacitatea de a comunica și împartăși cu lumea întreaga credința purtată de ei în suflet.

Din 6 august 2021, pentru a vizita Panteonul este necesar Green Pass covid.

Panteonul se redeschide, între orele 9.00-19.00 (ultima admitere 18.30), în conformitate cu prevederile recente ale DCPM și în conformitate cu măsurile necesare pentru a garanta o experiență de vizită în siguranță. Pentru acces în zilele de sâmbătă, duminică și de sărbători sunt necesare rezervare pe pantheon.cultura.gov.it

 
 
 

Postări recente

Afișează-le pe toate
Caravaggio & Roma

Operele lui Caravaggio_ Michelangelo Merisi la Roma Galeria Borghese- Actual în magnifica colecție a cardinalului Scipione Borghese se...

 
 
 
Michelangelo în Roma- opere

Miclelangelo & Roma 1.Pietatea din Bazilica Sf.Petru-Vatican –cei ce îl iubesc pe artistul divin- Michelangelo Buonarroti știu prea bine...

 
 
 
Arhiva Secretă a Vaticanului

Omul dintotdeuna a fost atras de mister, iar faptul că arhiva Vaticanului se numea <secreata> a generat dea lungul timpului vânători de...

 
 
 

Comments


bottom of page